Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Advarselsmeddelelse
Begivenheden har allerede fundet sted.

Fællesarrangement - Den store frigørelse: Hvem er vi, efter Gud?

NOV
23

Fællesarrangement - Den store frigørelse: Hvem er vi, efter Gud?


Dato Onsdag d. 23. november 2022, kl. 19:30
Sted Sortebrødre Kirke, St. Sct. Mikkels Gade 12, 8800 Viborg
Fællesarrangement - Den store frigørelse: Hvem er vi, efter Gud?

Foredragsrække med Henrik Jensen

Den vestlige historie er historien om samfundets liberalisering og individets frigørelse - som et produkt af tilfældige begivenheder.

Med det 20 århundredes store katastrofe med verdenskrigene svækkedes kristendommens sandheder afgørende, og i Vesten skulle man for første gang i historien til at lære at leve i verden uden Gud, kulturelt forstået.

Ingen krig har haft større konsekvenser end Første Verdenskrig, som var langt mere end de 9 millioner døde unge mænd og endnu flere lemlæstede, langt mere end en nytegning af Europakortet. Med den krig forandredes alt. For Vesten var den Guds død.

Den selvtillid, der havde præget Vesten før krigen, og som gav sig udslag i synet på alt, fra forsynet over kunsten til resten af verden, forsvandt. Ind kom tvivl, meningstab og tab af retning, parret med de enorme materielle fremskridt, som også har defineret vores verden lige siden. Katastrofen var et radikalt brud med det vestlige kulturindivids selvbillede og skulle kaste lange skygger ind i det 21. århundrede. (Baggrund:  Ofrets århundrede, 1998.)

Generationerne har siden forsøgt at tackle autoritets- og meningstabet forskelligt. Samtidig fortsatte den individuelle frigørelse, som havde rødder helt tilbage i Renæssancen.

Ikke mindst i dag har unge generationer problemer med meningen og identiteten: hvem er jeg og hvad laver jeg her? Hvor man tidligere mest var som omgivelserne så én - identisk med sit 'ydre selv' - ses dette i dag ofte som en krænkelse. Man vil definere sig selv, og det skal ske indefra, 'det indre selv', hvem jeg er dybest set. Det er ikke altid, der dukker noget godt og anerkendelsesværdigt op. Ender en stadig mere egoistisk rettighedskultur i kølvandet på kulturopgøret i 1968 med helt at tage livet af den traditionelle pligtkultur? (Baggrund: Efter Gud, 2020.)

Alt dette og meget mere over tre foredrag:

 Onsdag 23. november 2022 kl. 19.30 i Sortebrødrehus

Tirsdag 31. januar 2023 kl. 19.30 i Sortebrødrehus

Tirsdag 28. februar 2023 kl. 19.30 i Sortebrødrehus


Henrik Jensen, historiker, forfatter, samfundsdebattør, lektor emeritus m.m.

Foredragsrækken arrangeres i et samarbejde mellem menighedsrådene ved de seks folkekirker i Viborg by:

Asmild Kirke, Houlkær Kirke, Vestervang Kirke, Søndermarkskirken, Sortebrødre Kirke og Viborg Domkirke