Dato Onsdag d. 26. januar 2022, Kl. 19:30 til kl. 21:30
Fælles sogneaften

I salmebogens forfatterregister står der kort og godt om Martin Luther (1483-1546): ”Professor i teologi i Wittenberg, kirkens reformator” – for det er sådan, de fleste kender ham. Hovedkraften bag en ny, kritisk gennemtænkning af kristendommen med den konsekvens, at kirken måtte forandres. Men det er i nogen grad overset, at Martin Luther, som en del af reformationen genskabte menighedssangen i kirken – blandt andet gennem de salmer, han selv skrev med et ganske bestemt sigte: at indsynge den nye evangeliske kristendom. Luthers salmer er fortsat i brug – 21 af Salmebogens salmer står i hans navn – og Luthers salmer er måske den mest levende del af reformationen, vi har. Ikke mindst derfor er de værd at synge og fordybe sig i.

Foredraget vil præsentere Luther som salmedigter, salmesangens funktion i den lutherske kirke og forme sig som en (gen)opdagelsesrejse ind i centrum af den evangeliske salme.

Organist Maja Simonsen medvirker.

Arrangementet er den første af tre arrangementer. De andre to afholdes

Onsdag d. 9. februar 2200 kl. 19,30 i Søndermarkskirken, Koldingvej 79

Fra Aandelige Sjunge-Kor til Forordnet Psalme-Bog om Thomas Kingos salmedigtning

Onsdag d. 2. marts 2022 kl. 19.30 i Sortebrødre kirke, Store Sct. Mikkelsgade 12

Troens dyrebare hjertesmykke - Brorson og hans salmer

Jørgen Kjærgaard

Stiftskonsulent i salme- og gudstjenestepraksis i Aalborg Stift. Lektor i Liturgi og Hymnologi ved Vestervig Kirkemusikskole, samt adjungeret Professor i Salme- og Kirkehistorie ved Aarhus Universitet.

Sognepræst 1985-2009. Medarbejder ved den autoriserede oversættelse af Bibelen 1986-92. Medlem af Salmebogskommissionen 1993-2002. Han har beskæftiget sig med salmedigtning og salmebrug både professionelt og videnskabeligt, bl.a. som ekstern lektor ved det teologiske fakultet på Aarhus Universitet og som underviser i liturgi og salmekundskab ved Nordjysk Musikkonservatorium, Vestervig Kirkemusikskole og på Præstehøjskolen. Tillige har han skrevet en række artikler om salmer og salmebøger, og er forfatter til debatbogen Du blandt vore lovsange bor – hvad skal den danske folkekirke synge i det 21. århundrede? og tobindsværket: Salmehåndbog I-II.